Kinek ajánlom az SMR System-et?


Ahonnan elindult, a "sportolók"...


...Nem véletlen az élsportban terjedt el eleinte a módszer. Azoknál az embereknél, akik a maximumot akarják kihozni magukból mindennapos szinten, hiszen sokszor nüansznyi különbségek döntenek, minden apróság számít. Hát még ha az egy ennyire sokoldalú rendszer, mint az SMR, ami az általuk leadott teljesítmény szinte minden tényezőjét érinti. A Mi az SMR? oldalon azt is bemutattam, hogy az SMR System, mint rendszer a netszerte sok helyen megtalálható "hagyományos" SMR-nél mennyivel sokoldalúbb és mikben tér el. Mivel előbbiből a sportolók is többet profitálhatnak, ezért azt vegyük sorra, miben járulhat ez hozzá a testmozgók életéhez.

Első körben fontos tudni, hogy a fascia - amely a testünkben kötőszövetként mindent összeköt, formáz, támaszt ad és vázat képez a szerteágazó rendszerek számára (idegrendszer, vér- és nyirokkeringési rendszer) - állapota több féle lehet. Csak az izompólya (myofascia) esetét tekintve a tok lehet feszesebb, vagy lazább - meg nyilván a két véglet közötti átmenetből bármi. Értelemszerűen a túl feszes izompólya korlátozza az izom munkáját, a benne az izom összehúzódásakor fellépő oldalirányú erők és viszkózus állaga miatt a végzett munka jó része dissszipálódik. Magyarul nem arra a célra fordítódik, ami miatt az izomösszehúzódást végezzük, tehát az izom használata lehetne hatékonyabb is. Arról nem is beszélve, hogy a különösen feszes pólya miatt a mozgás akár fájdalommal is járhat, illetve mellékhatásként még gyakran jelentkezik a mozgástartomány beszűkülése. Hasonlóan belátható, hogy a túlzott rugalmassága a myofasciának szintén az optimális működés ellen hat. Ezért az izompólya esetén a cél ennek az optimális tónusnak a helyreállítása, aminek (különösen, ha saját magad akarod végezni) a legnagyszerűbb módszere az SMR.


"Nagyon tetszett a henger sokoldalúsága és az oktatás sokoldalúsága is. Nem csak a henger alapvető használatát tanultam meg, ha nem sok egyebet is ami nagyon tetszett és ettől még érdekesebb volt a tanfolyam. (pl: az izmok felépítése, hogyan hat ki egy letapadt izom az egyéb testrészeinkre ...stb). Megdöbbentő volt, hogy mennyire jobban ment a derékhajlítás a végére."

Eörs, 40 éves kettlebell sportoló


Másodsorban az ilyen beszűkült mozgástartománnyal rendelkező izmok, a feszes izompólyán keresztül végzik az anyagcseréjüket - kapják az elégethető (valamint munkává alakítható) táplálékot és szállítódik el a felhasznált üzemanyag után maradó salakanyag (bomlástermékek). Érthető módon a feszes myofascia csökkent anyagcserével jár, hiszen az áthaladó erek keresztmetszetes a pólyában tapasztalt nyomás hatására csökken, ami nehezíti az áthaladó folyadék áramlását. Miközben az SMR hatására optimálissá válik az izompólya tónusa (túl feszes esetén lazul, túl laza esetében feszül) a benne található izomrostok anyagcseréje is javul. A fokozott keringés hatásaként pedig a szervezet gyorsabban takarítja el az itt kialakult anyagcsere végtermékeket, pl: tejsavat. Magyarra fordítva: az esetlegesen kialakult izomláz vagy túledzés ellen - ami tipikusan az izmokban felhalmozódó salakanyagok következtében jön létre - hatásos eszköz az SMR System. Hasonló logika mentén a szervezetben az izmok regenerációja is meggyorsul, hiszen az edzést, testmozgás hatására bennük kialakukó mikroszakadások gyorsabban állnak helyre, ha az izomrostok több tápanyagot kapnak, amiből a bennük található javító enzimek dolgozhatnak. Tehát az SMR rendszer használata véd a túledzés ellen és meggyorsítja a szerveztünk regenerációját.

Hasonlóan, ha nem megfelelő állapotú az izompólya a benne lévő izomrostok kontrakciója és ezzel arányosan az általuk kifejtett erő romlik. Egyrészt emiatt a sportoló nem képes a saját kapacitásait maximálisan kihasználni, másrészt a lassabb anyagcsere és kisebb kontrakció miatt az esetleges izomépítés (izomtömeg növelés) is akadályozott. Ha nem - vagy csak csökkentett módban - használod az izmaid, megfelelő mennyiségű tápanyagot sem kapnak, akkor mégis mit várhatsz el tőlük? Itt megjegyzendő még, hogy az SMR a prorioceptív rendszer stimulálásával (ez az ami azért felelős, hogy az agyunk tudja a test melyik része hol található épp) segíthet újraírni a testtérképünket, javítja a testtudatunkat. Olyan izmokat amiket korábban nem megfelelően tudtunk aktiválni (s ezért a szerepüket más kompenzáló izomterületek vették át) újra működésre bírhatunk és így javulhat a sportág specifikus mozgás, amit végeznünk kell. Összegezve mind a maximális erő vagy izomtömeg növelés, mind a mozgás minőségének javítása szempontjából az SMR kiváló eszközt adhat a kezünkbe.

De a küzdősportolók vagy erőatléták (a súlyemelőktől, erőemelőkig vagy testépítőkig) nem csak ezért kedvelik a hengert. Mellékhatásként az izompólya fellazítás után a sportolóról csökkennek vagy eltűnnek a korábban tapasztalt aszimmetriák, amiről ma már Gray Cook FMS-ben végzett úttörő kutatásai nyomán tudjuk, hogy a legprecízebben jelzik előre a jövőbeli nem kontakt sérüléseket (ellentétben pl: a múltbeli sérülésekkel, amik közel sem ennyire konzisztens adatokat szolgáltatnak). Magyarul a limitációid feloldásával, növelhető az ízületeid mozgástartománya, eltűnnek az aszimmetriáid és ezzel jelentősen csökken az edzés (vagy verseny) közben elszenvedett nem kontakt sérülések száma. Jól hangzik, ugye?


"Abszolút érdekes és új volt számomra az előadás. Én azt gondolom, hogy idővel a gyakorlatok rendszerességével lesz teljes a kép. Meglepő volt számomra, hogy egy effajta "egyszerű" mozgássorozat ennyire kimerítő és fizikálisan is megterhelő tud lenni. Érdekes volt tapasztalni a testi visszajelzéseket az adott gyakorlatokra."

Ferenc, 20 éves kettlebell sportoló


Megfelelően használva (a rehabilitációs és bemelegítési gyakorlatok elvégzései nem azonosak!), a keringési rendszer stimulálása és az izmok megfelelő ellazítása miatt kiváló bemelegítési blokkot is lehet csinálni az edzések előttre SMR hengerrel.

Gyakorlatilag mára nem találni olyan sportágat, ahova már ne szivárgott volna be az SMR jó híre és kezdték volna el az újítóbb szelleműek sikeresen alkalmazni. Beszédes, hogy a 2011-es RKC vizsgán is minden második ember hengereken gurult a szünetekben kihasználva a pihenőt egy kis feltöltődésre, fascia optimalizálásra.


Hétköznapi embereknek...


...mert nem kell a sport világában élned ahhoz, hogy profitálhass az SMR-ből. Lehet, hogy a túledzés, vagy az izomláz megszüntetése téged nem érdekel, de a fentiekből néhány dolog akkor is szemet kell, hogy szúrjon - hiszen egy átlagembernek is fontos, csak más szemszögből! Ugyanis attól, hogy nem sportol valaki kisebb-nagyobb rendszerességgel, még a hétköznapokban mozog, végzi a dolgát - röviden él.

A nem kontakt sérülések csökkenése őket is érinti, hiszen az minden olyat jelent, amit nem valamivel összeütközés miatt következik be, hanem az egyén mozgás közben meglévő aszimmetriái, limitációi okoznak. Az ízületek mozgástartományának növekedése is elősegíti a hétköznapi mozdulatokat, a sétától a házimunkáig. Nem is beszélve arról, hogy ez nagyban befolyásolja miként érzi magát az ember a bőrében - tehát alaposan hatással van a mindennapi közérzetünkre.

Protézisek, sérülések utáni rehabilitációt meggyorsítja az SMR használata. Hiszen egy sérülés után a gyógyulás ideje alatt nem vagy nem megfelelően használjuk az adott testrészt. Ennek megfelelően a sérült terület környékén az izmok hajlamosak letapadni, az izompólya túl feszessé válik. Hasonló a helyzet a műtéti beavatkozások után a hegesedett szöveteknél. Ezeket a letapadásokat képes megszüntetni, a fasciát fellazítani és ezáltal segíti a teljes mozgástartomány visszanyerését. Nem véletlen, hogy sok gyógytornász a praxisa során munkájának kiegészítőjeként, abba integrálva használja sikeresen a rendszert.


"Az SMR-t egy olyan eszköznek tartom, ami minden saját, ill. mások egészségével foglalkozó embernek a mindennapi életéhez elengedhetetlen lenne. Amint valaki "megízleli" a módszert és felfedezve saját testét megtapasztalja mire is képes ez a végtelenül egyszerű és mégis tökéletes eszköz, valószínűleg soha többet nem fog megválni tőle. Ez a prevenció, a rehabilitáció, a wellness és a sport területén egyaránt használható eszköz egyszerűsége mellett hihetetlen sokoldalú tulajdonságokkal bír, és használata az általam folytatott terápiákban egészen új utakat nyitott meg.

A terapeuták a gyógyítás során sokszor egy igen komoly akadályba ütköznek, ez pedig nem más, mint az a tény, hogy az emberek többségének egyszerűen hiányzik a testtudata, pedig ezen a gyógyulás kimenetelének jelentős része múlik. Azzal az egyszerű lépéssel, hogy a terápiámba bevezettem az SMR henger használatát, ez a probléma egyszerűen szertefoszlott. Mivel ezt a masszázst - átjárva teste egész felületét - mindenki magának végzi, magának fedezve fel a problémás területeket, és magának oldva azokat, az emberek testtudatossága egy csapásra kinyílik. Hatalmas előnye, hogy a módszer könnyen elsajátítható, nem igényel nagy erőfeszítést és sok időt, bárhol elvégezhető és rendkívül gyors eredményeket lehet vele elérni."

Nyenyestyán Katalin, gyógytornász - gyógymasszőr - SMR System szakértő


Rehabilitáción szempontjából is feltétlen kiemelném a gerincbetegeknek az SMR-ből származó előnyöket. Egyrészt, mert én magam is sok ilyen emberrel foglalkozom (és a számuk sajnos az általános életvitel miatt egyre emelkedik), másrészt mert talán ők profitálhatnak a legtöbbet a henger használatából. Például egy szegment instabil használó esetén, az idegrendszer - mintegy védekező mechanizmusként a csigolyák közt összecsiszolódó ízületi tok miatt - az instabilitás körüli hátizmokat beköti, immobilizálja. Azaz az izompólya feszessé válik, az izom mozgástartománya lecsökken. Így a szervezet az adott szegmentet stabilizálja lokálisan, ám ezt globiálisan a mozgás és a közérzet (akut hátfájás) sínyli meg. Ehhez hasonlóan a gerincferdülésnél is a bekötött myofascia kilazításával a mozgástartomány visszanyerhető, a hátfájás elmúlasztható és a közérzet helyreállítható. Mindezt kombinálva a környékbeli izmok megerősítésével (amiben a kettlebell igazán eredményes) és a helyes tartás tudatosításával egy komplett rehabilitációs rendszert kap a használó a kezébe, amivel bármikor - akár otthon is - dolgozhat.


Kortól és nemtől függetlenül...


...idősebb korban az ízületek és izmok mozgástartományának beszűkülése meggyorsul, sokszor még aktívan sportolók esetében is jelentős lehet. Ennek a helyreállításában, a régi mozgástartományok visszanyerésében kiváló segítséget nyújt az SMR. Ehhez hasonlóan, ahogy az ember korosodik lassulnak az izmok és szövetek regenerációs sebessége, amit szintén felgyorsít a rendszer, így komolyan meg tudja könnyíteni az aktív sportélettől a hétköznapokat is. A hátfájás vagy degeneratív gerincbetegségek pedig a korral egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak, s mint fent vázoltam ezek kezelésében kiemelkedőt nyújt az SMR System.

Egyik kedvenc gyógytornászom és kettlebelles kliensem, Hatvani Dorottya blogján találtok még számtalan érdekes esettanulmányt, hiszen ő is a munkája során nap, mint nap használja ezt az eszközt a rehabilitációban. Aki képekre is kíváncsi itt bőven fog találni, tessék nyugodtan nézelődni. Az alanyok főleg gyerekek, ez annak köszönhető, hogy Dóri főleg velük dolgozik, ám még inkább azt mutatja korfüggetlenül mennyire eredményesen használható az SMR System.

Nemtől függetlenül - mert a henger nem tesz senki közt különbséget. Nőknél, ami eddig nem említett problémaként jelentkezhet - az eltérő hormonháztartásuk miatt - az átlag férfiaknál jóval jelentősebb mobilitásuk. Ez általában nem jelent gondot, kivéve ha bizonyos izmok vagy ízületek hipermobillá nem válnak, amivel együtt csökken vagy elveszik a stabilizáló feladatuk, tehát nem megfelelően működnek. Ez bizony más (a természet által nem erre szánt ízületeknél és izmoknál) helyen kompenzációhoz vezet, azaz ottani ízület vagy izomterület elveszti mobilitását és stabilizálni kezd a kieső terület helyett. Az izompólya fellazításával tehát nagyon mobilis embereknél előfordulhat mozgástartomány csökkenés, ám ez nem hátrány ha túl mobilok lennénk akkor nem tudnák megfelelően stabilizálni így akár hétköznapi mozgásminták is gondot okozhatnának. Az SMR henger ilyenkor a fasciát megmasszírozva azt a könnyen elmozduló (vízszerű) állapotából kicsit viszkózusabb (gélszerű) állag felé tolja el, ezáltal helyreállítva a terület mobilitási tartományát és - ennek következtében - az egyén visszanyeri általa a szükséges stabilitást is.

Érdemes még megemlíteni, hogy a serkentett vér- és nyirokkeringési rendszer elősegíti a szervezet méregtelenítését, így például az SMR henger (megfelelő napi folyadékbevitel mellett) alkalmas lehet többek közt a narancsbőr (cellulitisz) csökkentésére, eltüntetésére.


És akinek NEM...


Mint minden rendszer, ez sem mindenkinek való. Nem való Neked az SMR System, ha közvetlen csonttörés után vagy, amikor még a szövet nem erősödött meg kellően. Hasonló logika mentén erős csontritkulás esetén ellenjavallt lehet a masszázs jellegű technikák, így az SMR alkalmazása is.

Általában véve, bár ez az eszköz a rehabilitáció korai szakaszában is komoly segítséget jelenthet - konzultálj a használat előtt a szakorvosoddal és SMR Szakértőddel. Az esetleges kizáró okokról, valamint hogy a te rehabilitációd esetében mikor és hogyan lenne érdemes integrálni a módszert.

Valamint nem való neked a rendszer, ha varázspirulát vársz a felépülésedhez, vagy egy eszközt ami edz helyetted. Ezt ugyanis nem fogod elérni, mint minden egyéb módszer ez is akkor hatásos, ha rendszeresen és az alapelveknek megfelelően használod, arra amire való. Az edzéseket, prehabilitációd vagy rehabilitációd egyéb elemeit nem helyettesíti.

Mindenki mást szeretettel várok a kurzusokon!Csoportos kezdő edzések indulnak Januárban!

Több különböző időpontból
és helyszínből választhatsz. Nézz körül az edzesek közt és találd meg a neked szimpatikusat!

Érdekel!


SMR Tanfolyam Januárban!

Január 28-án (vasárnap), a Dózis főhadiszálláson
(11. ker, Barázda utca 1.)

9:00-15:00-ig

Érdekel!Aktualizálódott az órarend - benne az új kurzusokkal :)


"A kudarc csak egy lehetőség, hogy újrakezdj - immár intelligensebben!"Kettlebell.hu Tactical Shop Dragondoor Kettlebell Miskolc Phoenix Hőlégballon Repülő Egylet Sieljünk! Keresned sem kell!

Üzemen kívül!

Addig is írj az attila@kettlebelldozis.hu-ra.
WYW Directory