Ugrás az aktuális kurzusokhoz

Edzések - Kinek ajánlom?

Kinek ajánlom?


A Primal Move (azon belül pedig a Primal Charge) rendszere mindenkihez próbál szólni, hiszen épp olyan ősi mzogásmintákhoz nyúl vissza, amelyek a génjeinkben vannak. Ez egy olyan nyelv a mozgások világában, amelyet mindenki beszél, csak fel kell eleveníteni azt amit anno gyerekként elsajátítottunk.

Mert akár az "átlagemberrel" akár komoly sportolókkal dolgozik az ember minduntalan feltűnik neki, hogy a mozgások nagy része számukra már nem öröm - a fájdalom és a rossz minőségű mozgás kényelmetlenné (ha épp nem lehetetlenné) teszi a gyakorlást. Pedig gyermekként még képes valaki akár órákon át a Barbie vagy a LEGO mellett guggolni, nem hogy nem fárad el, hanem ellenkezőleg ez pihentető játék számára. Arról nem is beszélve, hogy míg egy gyerek számára a guggolás vagy a mászás magától értetődő mozgásminták a maguk nemében tökéletes kivitelezéssel, egy felnőtt komoly szenvedések árán képes csak magából ilyeneket előhozni, ha épp képes rá egyáltalán. Hogy lehetséges ez a disszonancia a két állapot között, hol veszünk rossz irányt a fejlődésben?

Primal Move

Elemeztem a gyerekkori mozgásfejlődést a Primal Move ismertető oldalán, ott kiderült, hogy ezek a minták bizony kivétel nélkül (nyilván mozgásfejlődési zavarosok elhanyagolható hányadát leszámítva) mindenkiben kifejlődnek. Aztán ahogy cseperedik a gyerek az óvodából átkerül az iskolába, ahol hirtelen a mozgás szabadsága után elég tetemes mennyiséget (átlagban napi 6-8 órát) kell székbe paszírozva ülnie. Egyrészt írtam már arról, hogy ezek a székek eleve milyen borzasztóan tervezettek (kényelmes ülés bennük gyakorlatilag lehetetlen), másrészt képzeljük el azt a gyereket, akit korábban lefogni nem lehetett, mert mászott, szaladt, ugrált egész nap - nem látni olyan órát amikor ne mozogna. Most pedig ülésre kárhoztatjuk az elkövetkezendő 12 (általános + gimi) - 17 (hozzávéve még a főiskola/egyetemet) évre. Elég drasztikus váltás, s normatív, azaz mindenkinek az életében bekövetkezett vagy be fog következni. Persze a túlnyomó többségnél a tanulmányok után sem ér ez az egész véget, mert irodai munkát fog végezni, ahol továbbra is napja nagy részét ülve tölti... Azért elképzelhető hogyan hat ez az egész az emberek mozgáskultúrájára, mozgásmintáira, ugye? A társadalom ezzel nem mozgásra nevel, csoda ha ennyi idő alatt elfelejtünk mozogni? S ez még akkor is igaz, ha egyébként heti néhány órában sportoló a gyerek, mert a sportjával közel sem tölt annyi időt, mint az iskolapadban. Itt jön be ugye a sokat emlegetett SAID elv, azaz ahhoz alkalmazkodik a tested, amit csinálsz - ha sokat ülsz, akkor menthetetlenül jó leszel ülésben és nem leszel jó semmi másban (mert aránytalanul sokat passzírozod magad a székbe, így testedben olyan limitációk épülnek fel, amik mindenféle mzogásmintádat átírják).

Persze nem sokkal rózsásabb a helyzet akkor sem, ha valaki már korán a sportok felé megy el - esetleg tudatosan (amennyiben beszélhetünk erről egy 6-8-10 éves gyereknél) (él)sportolónak készül. Nyilván ők többet mozognak, esetleg ennek megfelelően speciális (sport) suliba is járnak. Még ők is rengeteget ülnek (ennek ellenére), de mégsem ez a legnagyobb problémájuk, hanem a specializáció. Az FMS részlegben már alaposan kiveséztem a mozgáspiramist, a helyzet pedig az, hogy ezeknél a gyerekeknél ca fundamentális mozgásminták, a mozgásuk alapjai hiányoznak vagy nem megfelelő minőségűek. Ugyanis az edzőik (legyen az bármilyen sport amit űznek) a kondícionálással (erőnlét) és a technikai/taktikai tudás fejükbe verésével, a készségek csiszolásával vannak elfoglalva. Ennek a hátrányait ott már ismertettem, így itt most legyen elég annyi, hogy lehet nem véletlen az a rengeteg sérülés már utánpótlás korban a profi játékosoknál. A sportjukat annyit gyakorolják, hogy óhatatlanul is bekövetkezik az ehhez való adaptáció (újra a SAID elve), ami a megfelelő mozgásmintákon lévő széles alap nélkül kompenzációkhoz vezet. Nem véletlen tehát a nemzeti szintű versenyeken előforduló izom és ízületi fájdalmakkal küszködő "cserebogár". Ezért nem is játszik/játszhat szerepet egy életen át fenntartható sportolás az ilyen embereknél, mert idővel a testük feladja a versenyt és vissza kell vonulniuk - nem véletlen az ilyen sportolóknál tapasztalható korai kiégés. (Csöndben jegyzem meg – te hány mindenféle krónikus fájdalmaktól mentes élsportolót ismersz? Én nem sokat és sorra jelennek meg a cikkek mindenhol róluk, hogy már a 30-as éveikben úgy kell összedrótozni őket 1-1 versenyre... Lehet, hogy nem jó a tendencia?)

Természetesen ez az egész fent leírt folyamat mindkét csoport esetében (a hétköznapi ember és a sportolók) is elkerülhető lenne, de ehhez egy elég nagy paradigmaváltásra lenne szükségünk, mind a sportoktatás, mind az iskolai tanítás keretein belül, ráadásul az sem mentené meg a már felnőtt nemzedékeket attól amit azóta magukkal hoztak. A jó hír persze az, hogy ebbe nem kell beletörődni, senki nincs egy életre "elrontva" (bármit is jelentsen ez :P). Tehetsz azért, hogy ezt a magaddal cipelt örökséget levesd a hátadról és akár rehabilitálni akarod magad, akár a prevencióhoz keresel egy eszközt a Primal Charge jó választás lehet.

Pont a rendszer játékossága miatt még csak úgy sem kell érezned, hogy nosza itt a keserű pirula, amit be kéne venned, a gyógyszer a bajaidra. Helyette megtanít újra élvezni a mozgást, azt is ami korábban nehézséget jelentett. Mivel az FMS korrekciós elvei és a gyermekek mozgástanulási progressziója szerint van felépítve az elsajátított mozgásminták újraírása, s ezen keresztül az elérhető mozgások tárházának korrekciója/tágítása a leggördülékenyebben zajlik a Primal Move keretein belül. De még ennél többet is nyújt - ahogy a bemutatkozó oldalon is írtam: a flow által a rendszer megtanít koncentrálni és elmélyülni tevékenységekben, amiket később életed összes többi területén kamatoztathatsz, s ami hozzájárul ahol mennyire érzed boldognak és teljesnek magad. Amikor meg már percek vagy órák óta gyakorolsz egyszer csak azt fogod észrevenni - azon túl, hogy elrepült veled az idő mozgás közben (ami korábban nem kis fáradtság volt) - gurulni, mászni, forogni jó móka és nem csak annak látszik. Ha pedig ezek már mind megvannak, akkor lefektetted végre az alapot ahhoz hogy egy életen át mozoghass (fájdalom nélkül!), ami az egészség (WHO által is elismert és propagált) egyik legfontosabb kulcsa. Az élet mozgás - aki jobban mozog, könnyebben ér el dolgokat - nemtől és kortól függetlenül, mert az élvezetes mozgás nem privilégium: mindenkié kell legyen :-)

Az meg hogy önálló edzésként használod, vagy csak a bemelegítésedbe így építed be a napi korrekcióidat egyedül a te döntéseden múlik. A rendszer mindkettőre kiválóan alkalmas, s még a profi sportolók napirendjébe is egyszerűen be tud férni, ugyanis nem a heti egyéb sportágspecifikus edzésektől veszi el az időt, hanem mellettük, azokat akár kiegészítve a pihenőnapokon az aktív rehabilitáció részeként végezhető a Primal Charge. Szó sincs arról, hogy egy újabb edzés miatt le kéne mondanod a mostani akár egy részéről. Ha pedig a minőségi mozgást már elsajátítottad, akkor minden későbbi célod - legyen az akár a fogyás, alakformálás vagy erősödés, izomtömegnövelés - elérése lényegesen könnyebben fog menni és nem utolsó sorban sérülések nélkül.


Edzések


Volt már szó róla - a Primal Charge a gyerekek (ezen keresztül pedig mindannyiunk) mozgásfejlődését követve építi fel az edzések progresszióit. Először a mobilitás visszaszerzésén dolgozunk (mint ahogy minden csecsemő teljesen mobilan születik), majd erre építjük rá a stabilitás képességét, amiket később visszaintegrálunk a mozgásokba.

Épp emiatt a szisztéma miatt mindenki meg tudja találni nehézségben a számára legmegfelelőbb feladatokat a rendszeren belül, egyrészt mivel fokozatosan állunk fel a földről, ahogy a gyerekek is fokozatosan tanulnak meg járni. Másrészt - ami koncepcionálisan kevésbé hangsúlyos, ám legalább annyira fontos - minden egyes mozgásmintából számtalan progresszió (nehezítés) és regresszió (könnyítés) érhető el az órákon mindenki számára. Így erőnléttől, kortól és egészségi állapottól függetlenül mindenki saját magának tudja skálázni az edzések nehézségét. Ezzel egyben segítjük a flow kialakulását is, ahol az egyik legfontosabb szempont a folytonos kontroll az események felett, ami csak úgy valósulhat meg, ha a képességek szintje összhangban van a feladat nehézségének szintjével. Így mindig megmarad a feladatok játékos, ám korántsem lehetetlen kihívást jelentő kivitelezése.

Egyben a zsenialitás egy másik komponensét épp a gyakorlatok önkorlátozása adja - természetszerűleg (edzettségi állapottól függően) lesz mindig egy szint, amire az adott kliens még nem vagy már éppen képes, s ez mindig nyilvánvaló lesz számára. Ezzel egyrészt látja a következő meghódítandó célt, másrészt ahogy a kivitelezése minősége (formája) szétesne nyúlhat egy könnyebb variánshoz, azaz önmagát limitálja az elvégzett gyakorlat minősége. Márpedig így a szervezetet rossz mozgásmintákba hajszolni vagy túledzeni jóval nehezebb (azért azt nem állítanám, hogy lehetetlen, nagyon találékonyak tudnak lenni néhányan :P), ami véd a mennyiség eszetlen hajszolásától. Épp ezen okokból kezd annyira népszerűvé válni napjainkban sok ilyen önkorlátozó gyakorlatsor, többek között a minimalista futás is, amivel a Primal Sprint irányzat is foglalkozik. De más remek rendszerek is tartalmaznak bőven hasonlóakat, csak hogy mást ne mondjak az RKC rendszerű kettlebell törökfelállása/plank/egy lábas guggolás, vagy maga az FMS rendszere is ezeket a gyakorlattípusokat preferálja.

Maga egy edzés átlagosan 45-50 percig tart, bemelegítést és korrekciókat külön nem tartalmaz, mert mint írtam ez már integrálva van a Primal Charge-ba, bemelegíteni a bemelegítésre vagy korrigálni a korrekciót, pedig nem tűnik olyan jó ötletnek :-) Eleinte itt is főleg tanulunk, hiszen rengeteg új mozgásmintázatot kell elsajátítanod, ám a rendszer előnyei akkor kezdenek még hangsúlyosabban kidomborodni, amikor már elkezd körvonalazódni az egyes mozgások hogy fűzhetők egymásba és alkotnak szorosan kapcsolódó hálózatot, amit kedvünk szerint variálhatunk. Ha csak úgy nézzük a Primal Charge már csak azért is remek eszköz, hiszen a tudás mindig mindenhol velünk van és az alkalmazásához nem kell több mint durván 1-2 négyzetméter szabad terület. Lévén saját testsúlyos mozgásról van szó, a rajtad lévő kényelmes ruhán kívül a módszer nem igényel semmilyen extrát, így bárhol is jársz - mindig veled van!

Az edzésekből természetesen ahogy a kettlebellben itt is a létszámtól, időtartamtól és rendszerességtől függően az érdeklődők több lehetőséget találnak. Egyszeri alkalmak a Primal Charge szemináriumok, ahol szemináriumtól függően 2-4 órát a mozgások elsajátításával, gyakorlásával foglalkozunk csoportosan. Az itt megszerzett tudást aztán otthon magában vagy a sportja mellé kiegészítőként mindenki úgy használja ahogy szeretné. Természetesen rendszeres edzésekre is van lehetőség, itt a csoport méretétől függően beszélhetünk privát (személyes), kiscsoportos (2-6 fő) vagy csoportos órákról. Ezekben a mozdulatok elsajátításának sebessége nyilván a csoport méretének függvénye, viszont a másik oldalról nagyobb csoport esetén a egymás motiválása és a hangulat képes kárpótolni mindenért. Nem véletlen hogy az én órarendem is csoportos órákkal van tele és magam is ha tehetem a csapattal együtt edzek - mert így még többet tudok kihozni magamból!Primal Charge szeminárium Márciusban!

Árak, információk, jelentkezés


Ezt egyfajta hosszabb bevezetőnek szánom a Primal Charge rendszerébe. Ennek megfelelően az alapoktól indulunk, ám belemászunk a lényegébe a mozgásnak, kipróbálunk különböző az irányzathoz kötehető és egyben rehabilitáló játékokat. Itt az idő, hogy belekóstolj a mozgás élvezetébe egy instruktor keze alatt tanulva!

Helyszín: Fawa Lurdy Sportközpont Lurdy ház - 1097 Könyves Kálmán krt. 12-14.

Csoportoknak, egyesületeknek vállalok külön szemináriumokat, edzéseket megbeszélt helyszínen és időpontban is a Lurdy házon kívül, ennek a feltételeiről mindenképp egyeztessünk - meg tudsz keresni az elérhetőségeimen.

Időpont: Március 25. (vasárnap) - 9 - 12 óráig

Megközelíthetőség

Aki tudja, hogy jusson oda, ugorja át nyugodtan, semmi hasznosat nem talál itt ;)

Autóval: a Lágymányosi híd pesti hídfőjétől 5 percre, a Hungária körút és a Mester utca találkozásánál található ez a hatalmas terem. A Soroksári úttól, Boráros tértől, Vágóhíd utcától maximum 5 perc a menetidő. 3 órán át ingyenes a parkolás a Lurdy ház bármelyik parkolójában, ahol mindig találhatsz üres helyet.

Tömegközlekedéssel: Mivel nagyon változatosan tudsz ide jönni, ezért a távolságuk alapján gyűjtöm csoportokba a járatokat, hogy gyalog milyen messze vannak. Zárójelben az adott járaton a megálló neve szerepel, ahol érdemes leszállnod.

1-2 percre: 1-es villamos (Mester utca), 21-es villamos (Könyves Kálmán körút), 103-as busz (Mester utca, mindkét irányból)
5 percre: Ráckevei (Vágóhíd) és Csepeli HÉV (Lágymányosi híd), valamint a 23-as, 54-es és 55-ös busztól (Vágóhíd utca szintén)

Gyakorlatilag egyszerűbb lenne leírnom, mivel nem lehet megközelíteni :)

Árak*

Március 18.-ig fizetve: 5000
Március 18. után fizetve: 6000

Felszerelés

Ez egy eléggé minimalista sport, nem kell túl sok minden hozzá. A gyakorlatok saját testsúlyosak - ezért elég, ha kényelmes ruhában jössz, amiben tudsz mozogni. Ajánlott a hosszú szárú nadrág, akinek kényes a térde az nem árt ha hoz valami féle párnázott térdvédőt. Valamint az edzések kifejezetten lapos talpú cipőben vagy mezítláb a legjobbak, így készülj!Pl.: 308765432 , 30-876-5432 (Csak 0-9 és a - karakter megfelelő!)
Kettlebell nagyobb térképen való megjelenítéseCsoportos kezdő edzések indulnak Januárban!

Több különböző időpontból
és helyszínből választhatsz. Nézz körül az edzesek közt és találd meg a neked szimpatikusat!

Érdekel!


SMR Tanfolyam Januárban!

Január 28-án (vasárnap), a Dózis főhadiszálláson
(11. ker, Barázda utca 1.)

9:00-15:00-ig

Érdekel!Aktualizálódott az órarend - benne az új kurzusokkal :)


"A kudarc csak egy lehetőség, hogy újrakezdj - immár intelligensebben!"Kettlebell.hu Tactical Shop Dragondoor Kettlebell Miskolc Phoenix Hőlégballon Repülő Egylet Sieljünk! Keresned sem kell!

Üzemen kívül!

Addig is írj az attila@kettlebelldozis.hu-ra.
WYW Directory