Ugrás az árakhoz és jelentkezéshez

FMS teszt - Kinek ajánlom?

Korrekciós lépések és újramérés


A mérés során, ha azonosítottuk a kritikus pontokat, a teszt pontszámai alapján össze lehet állítani egy korrekciós tervet. No meg természetesen a szűrők alapján lesznek olyan gyakorlatok, amiket egy darabig (amíg az adott mozgásmintát nem rakod egy bizonyos szinten rendbe) kifejezetten ellenjavalltként kell kezelni. Példaként elég jól érthető, hogy ha egy embernek gond van a vállmobilitásával, akkor nem a kettlebell szakítás (snatch) lesz az ő gyakorlata, mert a kompenzációk révén nem fog jót tenni a vállának, akár fájdalomhoz, sérüléshez, ízületi kopáshoz is vezethet. Hasonlóan, ha egy futó nem tudja megfelelően megcsinálni az átlépés mozgásmintáját (ami többek között felméri a csípő, térd és boka mobilitását) akkor bizony előfordulhat, hogy amíg ezt nem rakja rendbe, addig érdemes a futás helyett csak a korrekciókat csinálnia. Máskülönben a hibára rádolgozik, amivel újra és újra megerősíti/visszaállítja a rossz mozgásmintát, amit épp ellenkezőleg eltüntetni szeretnénk. Nézd meg itt oldalt a képet - neki ajánlanád a futást? Pedig nagyon sokan ezzel a valgus collapse szindrómával edzenek, mozognak! Nem biztos, hogy ez jót tesz a térdnek vagy a bokának, mert irtózatosan nagy nyíróerők lépnek fel lépések alkalmával az ütődés pillanatában, hiszen a comb szükséges izmai nem megfelelő sorrendben kapcsolnak be.

Mint írtam a korrekciók kiadása természetesen egyedileg történik, ám maga a szekvencia korreciótípustól függetlenül mindig azonos. Hasonló a séma, mint ahogy gyermekként ezeket a tulajdonságokat elnyertük. Először a mobilitáson kell dolgoznunk (ebben az egyik leghatékonyabb rendszerhez az SMR System-hez nyúl vissza az FMS is), hiszen az ízületek megfelelő mozgástartománya nélkül nincs mire építkezni, egy csecsemő is nagyon mobilan születik (kisgyerekes szülők tudják, hogy gyakorlatilag össze lehetne csomagolni őket). Erre épülhet rá a stabilitás, ahogy gyerekként is elkezdünk feltápászkodni, először a törzs stabilitását elnyerve és így tovább. Amikor már a megfelelő mobilitás és stabilitás is megvan akkor történik meg az új mozgásminta visszaintegrálása a mozgásokba, s amikor ezzel már végeztünk csak utána jöhet a terhelés hozzáadása (aka edzés - ellentétben azzal, amit a fitnesz ipar csinál és amiről már a Mi az FMS? részben írtam).

Természetesen Gray Cook sem akarta feltalálni a spanyol viaszt, így több helyen épít korrekciókban már meglévő és rendkívül hatékonynak bizonyult módszerekre. Ilyen például a visszaintegrálás során is használt Proprioceptív Neuromuszkuláris Facilitáció (PNF), amit korábban Dr. Herman Kabat alkotott meg súlyosan ésrült (agyvérzésen átesett) betegek rehabilitációjára (épp ezért kiválóan alkalmas a software - idegrendszer - újraírására!).

Ám a legflancosabb korrekció is csak akkor ér valamit, ha változtat is valamit a kiszemelt mozgásmintán, ez pedig kizárólag újraméréssel (egy újabb FMS szűrő felvétele) ellenőrizhető. Tehát a rendszer nem úgy zajlik, hogy egyszer mérünk, aztán vakon a világba korrekciókat alkalmazunk, hanem ahogy az illető megkapja a korrekcióit ellenőrizni kell azok hatékonyságát. Pont ez a visszacsatolás garantálja az eredményességet. Így mindig tudjuk merre haladunk azzal a munkával amit végzünk, tehát érdemes időnként (eleinte többször, később ráér 3-4 hetente is) újramérni a korábbi pontszámot. A korábbi limitációk korrigálásával nem egyszer előfordul, hogy más mozgásminták pontszámai is változnak (javulnak), s így a korrekciós terven is csiszolni kell.

Ha minden rendben volt akkor is érdemes újramérni időnként, hiszen minden egyes mozgással hatással vagyunk a mozgásmintákra, azok folyton változnak így nem árt a már rendben lévőknél is időnként a kontroll vizsgálat (mint a kötelező tüdőszűrés - ennek is preventív értéke van). Például hogy milyen hatást értünk el egy sportolónál az alapozás során, hogyan írta át egy esetleges sérülés (hova kell belenyúlni, hogy visszatérjünk a korábbi jó mintákhoz), stb. Természetesen, ha minden rendben volt, akkor ezek a kontrollvizsgálatok jóval nagyobb időközökkel végezhetők, mint amikor a rendszeres korrekciók változatató hatására vagyunk kíváncsiak.

Sokan szoktak még úgy hozzám jönni, hogy a rossz mozgásminta megállapítása utána az első kérdésük, mi lehet ennek az oka. Nos erre egyáltalán nem biztos hogy fog születni megnyugtató és mindent kizáró válasz. Mert amíg valaki nem azzal jön be hozzám, hogy fáj a térde, én meg látom rajta a nyílt törést, addig mindig számtalan ok lehet, ami a fájdalom vagy kompenzáció mögött meghúzódik. Ám a rendszer előnye, hogy a hogyan alakult ki azonosítása nélkül is működik, pont ezért nem is kell az FMS szakértőnek orvosnak lennie a méréshez. Ez nem egy diagnosztikai eszköz, hanem egy szűrőrendszer, amin áteresztve valakit kikristályosodnak a gyenge láncszemek a mozgásban. Minden más, egyéb szakmai ismeretek nélkül (amire egyébként a Testolvasás kiválóan alkalmas), csak belemagyarázás és nem is szükséges a rehabilitációhoz (azon felül, hogy nyilván izgalmas tudni :-)).


Kinek ajánlom?


Mondhatnám azt, hogy mindenkinek, de aki lejjebb görget egy alcímet nyomban látja, hogy ez nem így van. Viszont az eddigi leírásból ki kellett hogy derüljön - maga a mérés nem és korfüggetlen, ezekre tekintet nélkül bárkit lehet szűrni.

Sportolóknak egyértelműek az előnyök. Ha a minőség helyett a mennyiséget helyezed az edzésed fókuszába, akkor a megváltozott mozgásminták kapcsán fellépő kompenzációkat és aszimmetriákat ideig-óráig bírni fogja a tested. Ám nem mindegy milyen áron - aki hosszú és eredményes sportkarriert szeretne maga előtt tudni, annak érdemes erre odafigyelnie. Mert ezek a limitációk a sérülések legjobb előrejelzői, olyannyira, hogy ma már igen komoly csapatokban akik használják a módszert bizonyos pontszám alatt nem hogy meccsen/versenyen nem vehet részt a sportoló, de még az edzésmunkáját sem végezheti, amíg rendbe nem rakta magát. Az ok nagyon egyszerű: egy profi játékos sokszor dollármilliókat ér, az egyesületének pedig nem éri meg az a kockázat, hogy ő lesérüljön és időlegesen vagy végleg kiessen a praxisból. Mert ez egy franchise rendszer esetében vesztett pontokat, bajnoki címet és az ezzel járó esetleges hatalmas reklámbevételek elvesztését jelentheti. Magyarán: mind az egyesület, mind a sportoló érdeke a mozgásminta szűrés és korrekció. Épp ezért van, hogy ma már az NFL számtalan nagyobb csapatánál (többek közt a 2012-es SuperBowl győztes New York Giantsnél is) FMS szakértők dolgoznak együtt az erőnléti edzőkkel, s ők szabhatják meg egy játékos mit csinálhat és mit nem. De nem korlátozódik ez az NFL-re, kosárlabda csapatok, atlétikai válogatottak, a Navy Seal (amerikai különleges katonai egység) vagy magyarországról például a judo válogatott, meg a Terror Elhárítási Központ is figyelembe veszi az FMS szűrés eredményeit.

Néhány ismert csapat/alakulat név az érdeklődők számára álljon itt referenciaként, egy teljesebb listát (USA-beliekről) az FMS amerikai oldalán találtok. A módszer Európában is elterjedt, ma már számtalan csapat alkalmaz FMS szakértőt a mindennapi munkájához. A rövidített lista: Atalanta Falcons, Anaheim Mighty Ducks, Baltimore Ravens, Chicago Bears, Green Bay Packers, New York Giants, Indianapolis Colts, San Francisco 49ers, Secret Services, US Military (Navy Seals, Air Force). Ha nekik elég jó, akkor vajon neked milyen kifogásod van rá, hogy nem élsz vele?

Persze nem csak sérülésekről van szó. Természetesen a mozgásminták klinikai eredményességét épp a rehabilitációban és prevencióban betöltött központi szerepük garantálja. Ám ennél jóval többre alkalmasak. Ha az a szempontod, hogy a maximumot akarod kihozni magadból (márpedig sportolóként ez elengedhetetlen), akkor az csak úgy lehetséges, ha minden izmod összhangban úgy dolgozik a szervezeteden belül, ahogy arra anatómiailag tervezve lett. Egy dobásnál, rúgásnál, mozdulatnál úgy és olyan sorrendben kapcsol be (ennek egy típuspéldája a fent képen is látható valgus collapse szindróma), ahogy azt a biomechanika megköveteli a mozgástól. Ha nem ez történik mozogni akkor is fogsz, mert a testünk ügyesen kompenzál (egy darabig biztosan, de mint fent írtam ennek ára van), ám a benned rejlő potenciált maximálisan kiaknázni nem fogod. A fékek kiengedéséhez elengedhetetlen a mozgásminták korrekciója, minél többet akarsz tehát kivenni magadból, annál inkább fontossá válik számodra ezen limitációk felismerése, javítása.

De fontos megjegyezni, hogy ez az eszköz b ár a sportolók körében kifejezetten népszerű, nem nekik szól kizárólag. Szól mindenkihez, legyen az hobbista vagy akár egész nap otthon ülő ember, aki számára az egészséges megőrzése (prevenció, prehabilitáció), a fájdalmak (ízületi kopások, izomfeszülés) elkerülése illetve rehabilitációja. Mert természetesen az aszimmetriák nagyon fontosak egy sportolónak, aki hatalmas terhelés alá vonja a testét, ám ez nem azt jelenti hogy ezeket egy teljesen átlag ember megengedhetné magának. Az aszimmetria ugyanis aszimetrikus ízületi terhelést is jelent, ami (többek közt) aszimmetrikus kopásokkal (degenerációval) jár együtt, ami viszont krónikus ízületi fájdalomhoz vezethet. Pont úgy, mint a sportolók vagy katonák esetén a limitációk felismerése és korrekciója növeli az ember strapabírását, a fizikai és pszichológiai jól-lét-et. A tapasztalat (értds: klinikai kutatások) pedig azt mutatja, hogy az edzőterembe járók semmivel nincsenek jobb állapotban (mozgásminta minőség terén), mint az otthon ülők. Azért ez kicsit aggasztó kéne legyen - de érthető, ha megértettük a fenti üzenetet. A teremben nem erre dolgoznak, hanem arra, hogy legyél fitt, ami nem jelenti azt hogy rendberaknák a legalsó szintjét a piramisnak. Magyarán erre sporttól függetlenül szüksége lehet mindenkinek.


És akinek NEM...


Nem akarja egy FMS szakértő sem elvenni az orvosok kenyerét. Amennyiben valamid fáj, akkor azzal ez a rendszer nem foglalkozik (maximum az oda vezető út megtörésével prevenció gyanánt), hiszen egy FMS szakértő önmagában nem kapott ahhoz megfelelő képesítést, hogy ezeket az eseteket is el tudja látni. Mivel pedig azt már tudjuk, hogy a fájdalom (nem kis mértékben) átírja a mozgásmintákat, így fájdalommal gyürkőző ember le lehet mérni, ám sok értelme nincs a dolognak. A szűrő úgysem mutat "valódi" képet, mert a mért személy mozgásmintái a fájdalom hatására nem a megszokottak. Őket ennek megfelelően elküldjük orvoshoz, gyógytornászhoz vagy más rehabilitációs szakemberhez, mint az SMR System szakértő, a K-Tape terapeuta vagy egy jó Testolvasó. Ők segítnek a helyzeten, de ez már ugye az FMS rendszerén jócskán kívül esik.


FMS szűrés - hogy néz ki?


Most, hogy megismerkedtél a rendszerrel, mélyedjünk el egy kicsit abban, hogy néz ki maga a mérés. Magadon kívül neked semmit nem kell hoznod, az FMS szakértő lesz még ott meg a felmérést segítő FMS szett. Amennyiben sportolsz rendszeresen (ez természetesen nem előfeltétel, de erről mindját bővebben) akkor érdemes olyan cipőben megjelenned, amit a sportolás során is használsz - ha a terhelést ebben végzed, akkor úgy dukál, hogy mérni is ebben kell. Minden más tekintetben elég egy kényelmes ruha, amiben könnyedén tudsz mozogni. Bemelegítened sem kell, itt most nem az a cél, hogy a teljesítményed mérjük, hanem a mozgásmintáidat, márpedig az életben sem mindig melegítesz be, ha mondjuk futnod kell a busz után.

A mérés szerencsére nem becsapható (a kompetitív szellemű atléták miatt mindig van, aki próbálkozik minden úton-módon a lehető legjobb eredményt elérni :P), a mozgásmintáid feletti teljes tudatos kontroll nem megvalósítható. De törekedned sem kell rá, itt épp a problémák azonosítása a lényeg, attól hogy egy vagy több ilyet találunk még nem leszel rosszabb ember, mint a felmérés előtt voltál. Csak tudatosabb, s a szakértő meg a korrekciós terv segítségével megnyílik egy út előtted, hogy rendberakd önmagad. Az hogy ebben mennyire vagy maximalista viszont már csak rajtad múlik.


Árak, információk, jelentkezés


Helyszín: Thor Gym - 1116 Nándorfejérvári út 40/A vagy személyesen privátban nálam.

Csoportoknak, egyesületeknek vállalok mérést előre megbeszélt helyszínen is, ennek a feltételeiről mindenképp egyeztessünk - meg tudsz keresni az elérhetőségeimen.

Időpont: Rendszeresen - előzetes egyeztetés alapján

Megközelíthetőség

Aki tudja, hogy jusson oda, ugorja át nyugodtan, semmi hasznosat nem talál itt ;)

Autóval: a Lágymányosi híd budai hídfőjétől 5 percre, a Budafoki, Szerémi vagy Tétényi út felől egyaránt könnyen elérhető. Ingyenes, őrzött parkolási lehetőség.

Tömegközlekedéssel: a 103-as busz vonalán található (Nándorfejérvári úti megálló), míg villamossal a 18-as, 41-es, 47-es is a Tétényi úton tesz le (Hengermalom úti megálló) - 5 percre a teremtől.

Lehet, hogy gyakorlatilag egyszerűbb lenne leírnom, mivel nem lehet megközelíteni :)


Árak*

Mérés & kiértékelés: 5000
Mérés & kiértékelés + korrekciós terv: 8000
Mérés & kiértékelés + korrekciós terv + visszamérés (első alkalommal): 10000
További visszamérések & kiértékelés + korrekció: 8000

A korrekciós terv kialakításánál nálam többet kapsz, mint egy normál FMS szakértőnél. Egyrészt a nem klinikai praxisban dolgozók számára elérhető legmagasabb FMS képzettséggel rendelkezem (CK-FMS), másrészt számos egyéb rehabilitációs rendszerben járatos vagyok. Ezektől a szemléleteimtől, diplomáimtól elvonatkoztatni nem tudok, de nem is akarok. Ahogy mondani szokás - akinek kalapácsa van, az mindent szögnek néz. Nos nekem van néhány "eszközöm" az FMS rendszerén kívül is, amik remekül kiegészítik, támogatják ennek a hatékonyságát is :-)

Eddig még senki nem bánta meg a részvételét az FMS mérésen, épp ellenkezőleg az emberek ledöbbennek azon a rendszer milyen rendkívül jól működik. Ám, ha mégis kétségeid vannak, vagy nem tudod neked való-e ez a dolog, egyrészt kérdezz nyugodtan az elérhetőségeimen, másrészt tudd, hogy mint mindenre, erre is 100 %-os garanciát vállalok.

Csoportoknak, egyesületeknek létszámtól függően egyedi árkalkuláció, előzetes egyeztetés alapján.

*Akik kettlebell bérlettel rendelkeznek nálam, azok a fenti árakból 20 % kedvezményt kapnak.Pl.: 308765432 , 30-876-5432 (Csak 0-9 és a - karakter megfelelő!)
FMS mérés nagyobb térképen való megjelenítéseCsoportos kezdő edzések indulnak Januárban!

Több különböző időpontból
és helyszínből választhatsz. Nézz körül az edzesek közt és találd meg a neked szimpatikusat!

Érdekel!


SMR Tanfolyam Januárban!

Január 28-án (vasárnap), a Dózis főhadiszálláson
(11. ker, Barázda utca 1.)

9:00-15:00-ig

Érdekel!Aktualizálódott az órarend - benne az új kurzusokkal :)


"A kudarc csak egy lehetőség, hogy újrakezdj - immár intelligensebben!"Kettlebell.hu Tactical Shop Dragondoor Kettlebell Miskolc Phoenix Hőlégballon Repülő Egylet Sieljünk! Keresned sem kell!

Üzemen kívül!

Addig is írj az attila@kettlebelldozis.hu-ra.
WYW Directory